#37: Jonas Hassen Khemiri

Det svåra trettiosjunde avsnittet med Jonas Hassen Khemiri, författaren som slog igenom med Ett öga rött för snart tio år sedan. Nu är han aktuell med fina Jag ringer mina bröder och kom till VÄRVET för ett samtal om språk, identitet, Stockholm, att slå igenom, vika kläder, medelklassen och att försöka boyz n the hood:ifiera sin barndom från Hornstull.
Jonas har ett twitterkonto och en fin hemsida.

Play
7 comments
  1. Underbar intervju!
    Jag tror att det här var en av de bästa, om inte den bästa så här långt! Vilket härligt samtal! Jag visste typ ingenting om Jonas tidigare, men vilken klok och sympatisk människa! Blir så sugen på att läsa hans böcker nu!
    Jag är en trogen lyssnare och älskar hur man känner sig delaktig i samtalen och att det känns som om jag lärt känna personen du intervjuar efteråt. Blir glad varje söndag när det nya “avsnittet” kommer!
    Tusen tack!

  2. Håller med Marie, bäst hittills! Så är han ju fantastisk också.

  3. Tyvärr, Jag håller absolut inte med. Ett av de tristaste avsnitten hittills och jag har lyssnat på alla.
    Många har överraskat positivt men detta var ett sömnpiller. När Jonas säger att han närmat sig noll vad gäller att ta sig själv på för stort allvar kan man inte låta bli att undra hur han lät när han låg på minus tio.
    Jag brukar alltid komma på mig själv med ett leende när jag lyssnar men detta var helt humorbefriat, självupptaget och trist. Att en av de aderton stolarna väntar på honom betvivlar jag därför inte för ett ögonblick.

  4. Ska lyssna nu. Men inte helt oväntat att avundsjuka svenskar klankar ner på smarta människor. Jonas är ett geni. En filosof. Konstnär. Han läser, tänker ocg skriver. Han borde bo här nere bland oss andra av samma sort. I Europas huvudstad. Nu lyssna. Kommenterar mer senare.

  5. Vill bara säga något om begreppet geni som verkar ha blivit på modet igen. Jag tror det är ett begrepp som människor uppfunnit för att förklara något de inte förstår. Hur kan en människa vara helt besatt av till exempel skrivande som i Khemiris fall? Det pratas om ADHD och andra så kallade idag också, som inte bara är till besvär utan också kan vara till hjälp i människors skapande.

    Jag tror att allt handlar om gynnsamma omständigheter om en människa blir framgångsrik: en skopa intelligens, en skopa revanschlust, stort intresse för specialämnet, gynnsamma omständigheter under uppväxten, tajming, en smula autism kanske etc. För övrigt tycker jag Khemiri behövs, han borde klonas och bli vi som är 100 i dessa vidriga tider.

  6. Vill bara säga något om begreppet geni som verkar ha blivit på modet igen. Jag tror det är ett begrepp som människor uppfunnit för att förklara något de inte förstår. Hur kan en människa vara helt besatt av till exempel skrivande som i Khemiris fall? Det pratas om ADHD och andra diagnoser idag också, som inte bara är till besvär utan också kan vara till hjälp i människors skapande. Känns vettigare med de diskussionerna tycker jag än genisnacket, även om jag inte har en aning ifall den här författaren har någon diagnos.

    Jag tror att allt handlar om gynnsamma omständigheter om en människa blir framgångsrik: en skopa intelligens, en skopa revanschlust, stort intresse för specialämnet, gynnsamma omständigheter under uppväxten, tajming, en smula autism kanske etc. För övrigt tycker jag Khemiri behövs, han borde klonas och bli vi som är 100 i dessa vidriga tider.

  7. Har lyssnat på intervjun och tycker det är en typisk Khemiri intervju på så sätt att locket sitter på ganska tätt. Det märks hur mån Khemiri är om att ha sitt privatliv i fred, det är så han han vill ha det och det får väl vi alla respektera.

    Jag tycker hans senaste bok är ganska svag även om ämnet är mycket angeläget (den var ingen Montecore, som var helt fantastisk). Han är en mycket bra berättare och jag skulle önska han vågade släppa fram ett större flöde gällande böcker. Inte vara så sträng mot sig själv, utan lita på att det som kommer ut duger duger.Inte vara rädd för att misslyckas, en sån rädsla tror jag kan nog vara hämmande för kreativiteten.

Comments are closed.